Лекотата на гипсокартона – предимства

Технически характеристики на гипсокартона 

Разстоянието между носещите елементи на летвата или рамката е равно на 600 мм, като по този начин един лист е прикрепен към рамката по три линии: ръбове и център. Широчината улеснява поставянето на чаршафи по време на транспортиране на камиони и не създава проблеми при повдигане до необходимия под.

Оптималната дължина на листовете може да бъде от 2 до 3 метра на стъпки от 50 см. Това е точно същото като височината на таваните в повечето апартаменти и къщи. По-дълги версии от 3,5-4 метра се използват в помещения с високи тавани, промишлени съоръжения или обществени сгради.

Дебелината на листовете определя преди всичко теглото и здравината на материала. По-тънките листове 6,5-9,5 са по-подходящи за облицовка на тавани и конструкции, които не се очаква да бъдат натоварени в бъдеще. Теглото на листовете е доста ниско, така че те са по-лесни за инсталиране и можете да се справите с по-малко издръжлива рамка. Преградите обикновено се оформят от гипсокартон 12,5 мм. По-дебелите листове са подходящи за стени, където се изисква значително натоварване. Използват се опции за двуслойна обшивка, например с листове от 12,5 мм или в един слой с материал от 14 до 24 мм.

Нашата търговска фирма Естро има за цел намирането на оптимално решение за всеки конкретен проект.  За връзка телефонът ни е: (+359) 89 664 2072.

 Тегло на гипсокартона

Основното предимство на гипсокартона е лекотата. Теглото му е значително по-ниско от това на други материали, дори със същия обем, като се има предвид дебелината му и начина, по който е монтиран върху основата на рамката, теглото на стена или преграда е няколко пъти по-ниско от това на тухлена зидария. Определено това, което може да се направи от гипсокартон, едва ли ще излезе от газобетон и пенобетон, които все още трябва да бъдат положени в редове.

Изчисляването на теглото на лист от гипсокартон е изключително просто. Дебелината на листа се взема в милиметри и това ще бъде номиналното тегло на един квадратен метър в килограми. Това е за конвенционален GCR. За GKLV и GKLVO коефициентът ще бъде от 0,8 до 1,4 за преобразуване на милиметри в килограми. Това се дължи на наличието на допълнителни добавки в състава на гипса и картона, които им осигуряват защита от влага и огнеустойчивост.